Kansalaiszurnalismia Jyväskylässä: talonvaltaus ulkoavaruudesta

08.04.2008, 04:27

Vaunullinen ilmastoitua ilmaa matkustaa pohjoiseen. Siellä, Väinönkadulla, vastaan horjuu neljä keski-ikäistä miestä, jotka laulavat iskelmää. Tihkuu vettä, sekä taivas että maa. Vapaudenkadulla kaksi valvontakameraa kääntyy minua kohti. Tämä on Jyväskylä. Olen täällä tekemässä kansalaiszurnalismia luokkataistelun urbaanista muodosta, talonvaltausliikkeestä, joka on lähtenyt Jyväskylässä käyntiin ensimmäistä kertaa vuoden 1991 jälkeen.

Jyväskylän ilmapiiriä kuvaa ehkä hyvin se, ettei kaupunki ole vielä siirtynyt kankeasta kurivallasta joustavampaan kontrollihallintoon. Jyväskylä elää edelleen feodaaliaikaa, jossa äijät ajavat tuunatuilla amisautoilla ja revittelevät kartsalla ennen kuin palaavat pellollensa. Jyväskylä on epäajanmukainen: Jyväskylässä voi tuntea olevansa pienessä kuplassa turvallisesti historian ulkopuolella.

Ennen talonvaltausta kaupungin radikaalein juttu kolmeen vuoteen taisi olla kaupungintalon kakuttaminen Cygnaeus-lukion purkamista vastustaneessa mielenosoituksessa. Niinpä ei ole ihme, että talonvaltausliike iski kuin ulkoavaruudesta ja yllätti housut kintuissa sekä perhearvoihin vetoavat kyläpoliisit että pitäjän maalaisarvoja ylistävän lehden.

Jyväskylässä tarkkailu on vapautta, sisällissota rauhaa ja talonvaltaus ulkoavaruudesta tullut virus.

 

Autonominen tiedekunta -kollektiivi valtasi aprillipäivänä yliopiston kampusalueelta erityispedagogiikan laitoksen, joka oli maannut vuoden tyhjillään odottamassa remonttia mm. homeongelmien takia. Toiminta oli spontaania ja enimmäkseen suunnittelematonta alusta loppuun. Tieto valtauksesta levisi nopeasti, ja Polaari-talolle vyöryi uusia tyyppejä osallistumaan ja töllistelemään. Valtaajat kirjoittivat:

AUTONOMINEN TIEDEKUNTA AVATTU

Haku päällä! Squat the University!

Olemme vallanneet 1.4.2008 alkaen Jyväskylän yliopiston kampusalueelta pitkään tyhjillään olleen rakennuksen, entisen erityispedagogiikan laitoksen "Polaarin", autonomiseksi yliopisto- ja kaupunkitilaksi. Aiomme rakentaa valtauksestamme itsenäisesti hallitun opiskelija- ja kulttuuritilan. Heti ensimmäisenä päivänä rakennuksessa avautui kansankeittiö ja siellä järjestettiin valtausjuhlat. Ensimmäinen talokokous, valtauksen ylin päättävä elin, pidettiin välittömästi valtauksen jälkeen. Talokokouksiin ovat tervetulleita kaikki autonomisen tiedekunnan ajatuksesta kiinnostuneet. Mukaan pääset yksinkertaisesti vierailemalla talolla.

Yliopisto ja kaupunkitila ovat kriisissä. Monet urputtavat. Me teemme.

 Kirjoituksen liitteenä oli manifesti yliopiston nykyisestä tilasta.

 

Lots of hands

Valtaajat vilauttavat ikkunasta

 

Tupakansavu laukaisi hälytyksen, ja palokunta saapui talolle poliisien, Securitasin ja omistajan kanssa. Valtaajat kirjoittivat iloisesti:

Sovimme siivoavamme kiinteistössä lojuvan yliopiston irtaimiston, eli mapit, paperit, antiikkiset atk-laitteet yms. talteen ja palauttavamme ne niiden oikeille omistajille. Sovimme myös ettemme jatkossa palohälyytyshässäkän takia tupakoi sisätiloissa. Näillä ehdoin meille luvattiin että saamme pitää tilaa hallussamme ainakin huomiseen.

Huomenna onkin luvassa sitten siivouspäivä! Kokkaamme myös vegaanista ruokaa, tervetuloa vain syömään ja osallistumaan toimintaan. Tiedekunnasta löytyy varmasti tekemistä jokaiselle, alkuun pääseminen vaatii työtä, mutta se kannattaa.

Jatkossa tulemme järjestämään erilaisia work-shoppeja, keikkoja ja kaikenlaista kulttuuritoimintaa. 

Ensimmäinen päivä sujui hyvin, jos jättää laskuista alaikäisen valtaajan, jonka mahdollisesti joutui vartijoiden pahoinpitelemäksi poistuessaan talosta.

Seuraavana päivänä Senaatti-kiinteistöt teki poliisille virka-apupyynnön talon tyhjentämiseksi.  Aamulla poliisi kävi kuvaamassa sisäänmenopaikat. Keskisuomalainen puolestaan kuvasi videon valtaajien tunnelmista.

Talo saarrettiin ja eristettiin kahden jälkeen iltapäivällä. Poliisit alkoivat vetää mellakkavarusteita päälleen. Paikalle kerääntyi toistasataa henkeä osoittamaan mieltään ja häiritsemään kiinniotettujen poiskuljetusta.

Kymmentuntinen poliisioperaatio päättyi valtaajien poiskantamiseen: kaikkiaan satakunta poliisia tarvittiin häätämään 30 valtaajaa. Kuusi naista ja kaksitoista miestä vietiin putkaan, osa Jyväskylän juopposumppuun, osa Äänekoskelle asti.

 

Voi niitä maalaisia!

Juntit eristivät vallatun talon kaksinkertaisella poliisinauhalla satojen metrien päähän

 

Urbaani tila haltuun!

Kyllä - joskus myös Jyväskylässä nähdään mielenosoituksia 

 
Nyt kaupungissa haisee paranoia. Lähes kaikille kiinniotetuille on tehty kotietsintä. On otettu sormenjäljet, dna-testit ja kuvat tuntomerkeistä, kuten tatuoinneista. Joiltakin on takavarikoitu henkilökohtaisia tavaroita, kuten päiväkirjoja. Bar Vakiopaineessa on nähty siviilipoliiseja urkkimassa tietoja ja salakuuntelemassa putkasta päässeiden valtaajien kokoontumista. Poliisit väijyvät sähköpostilistoja, vaihtoehtomedioita ja keskustelufoorumeita.

Valtaajien mieliala-aallot vetäytyivät syyteluetteloiden, putkakohtelun ja kotietsintöjen myötä. "Asia on saanut käsittämättömät mittasuhteet median ja poliisin pyrkiessä oikeuttamaan 10 tunnin piiritys-shownsa. Talonvaltausliikkeen laajetessa yhä useampaan kaupunkiin myös repressio ankaroituu. Mihin kaikkeen joudumme varautumaan seuraavaksi?" eräs valtaajista kysyy.

Pidemmän aktivismitradition puuttuessa kukaan ei järjestänyt kaupungissa tukimielenosoituksia tai muuta toimintaa (edit: la 12.4 on poikkeus). Sen sijaan media sai toistuvasti sanoa viimeisen isällisen sanansa asiasta.

 

Median reaktiot tapaukseen eskaloituivat, kun julkisuuteen tuli kuvia talon "töhryistä". Siihen asti seuranta ja kommentit olivat neutraaleja ja uteliaita. Osa suhtautui valtaukseen varovaisen myönteisesti. Kun "töhryt" ja "sotkut" tulivat julki, median edustajat huokasivat helpotuksesta: viimeinkin ilmaantui populistinen syy lyödä juttu lukkoon tuomita valtaus. Ja mikä olisikaan helpompaa kuin tuottaa talonvaltaajista halveksivia artikkeleita ja kolumneja…

Kaikkialla valtamediassa tuntuu toistuvan sama kaava. Ensin kehutaan nuorison aktiivisuutta ja valitellaan erilaisten tilojen puutetta. Sitten pysäytetään äsken aloitettu liike: "Mutta asiat täytyy tehdä laillisesti… Mutta valtaajat tekivät itsemurhan sotkemalla talon… Mutta valtaajien ansiosta kulttuurintekijöiden ja nuorison maine on mennyt…"

Ikään kuin kommentaattorit haluaisivat myöntää valtauksen, ehkä jopa osallistua siihen, mutta yhtäkkiä, kesken lausetta, kavahtavat, päästävät valloille reaktiiviset voimansa ja suihkuttavat kyynisyyttä suojaverhoksi. "Haluaisin, ehkä jopa voisin, tehdä jotain… Huh, valtaajat sotkevat, hyvä, pelastuin, minun ei siis tarvitse tehdä mitään!"

Valtaus oli siis muuten hyvä juttu, mutta merkit seinissä pilasivat sen? Vaikka kyseessä on remonttiin, ehkä jopa purettavaksi menevä talo? Vaikka jokainen yhteiskuntaluokka merkkaa reviiriään erilaisilla merkeillä?

 

Silmiä taivaalla 

Tavallinen yö Jyväskylässä  - silmät pullistuvat päästä kohti vapautta

 

Poliisin tiedotusosasto väittää, että valtaajat joutuisivat maksamaan kalliin laskun talon seinille purkamastaan semioottisesta graffiti- ja tagi-, ja tussituotannosta. Uutisen otsikko on kertovinaan faktan: valtaajille on tulossa lasku. Kuitenkin Helsingin valtauksissa tägejä ja maalauksia koskevat syytteet eivät ole koskaan menneet läpi: ei ole pystytty osoittamaan, kuka on tehnyt mitäkin. Hesarin otsikoinnilla onkin hyvä pelottelufunktio: jos käyt vallatussa talossa, saat kalliin laskun.

Käydessäni talolla 7.4 siellä oli edelleen barrikadit sisäänkäyntien edessä, paitsi takaovella, josta poliisit murtautuivat sisään. Pihalla näkyi yhä poliisin maijojen mutaan uurtamat jäljet: juntit revittelivät moottoreitaan, kun väki blokkaili putkakuljetuksia. Likainen muisto puhtaasta tapahtumasta.

 

Sur-rur

Junttien kokoontumisajot jättivät ruman jäljen

 

 

 Luovuus: baariin vai toimintaan? - Ei kun tallotaan se maahan!

 

heat 

 Lämpenevää luvassa

 

Tapahtuma herätti henkiin spinozistis-reichilais-deleuzelais-guattarilaisen kysymyksen ihmisten halusta alistua ja alistaa. Megafoni sanoo sen jälleen:

Emme koskaan lakkaa ihmettelemästä, miksi ihmiset, jotka keskittyvät autonsa kiillottamiseen ja television katselemiseen, ovat aina ensimmäisenä opastamassa ja moittimassa "isällisesti" sellaisia, jotka yrittävät ottaa omaa elämäänsä haltuun ja avata yhteiskuntaan uusia yhteistoiminnan ja luovuuden mahdollisuuksia.

… jokainen urputtaja ja moralistinen kritisoija voi pohtia salaa pienessä sielussaan, onko hän todella itse puolustamassa vuosikymmenten aikana sitkeällä palkkatyöllä ja verorahoilla maksettua yhteistä omaisuutta yksityistävää toimintaa. Puolustavatko he todella lukukausimaksuja ja tulonsiirtelyä, joka tapahtuu hämärissä rahastoissa ja ylikorkeissa kiinteistövuokrissa? Puolustavatko he todella Jyväskylää, tai mitä tahansa kaupunkia, jossa vallitsee nollatoleranssi ja paskaduunien ulkokultainen auvola? Onko pakko urputtaa vain urputtamisen jalon periaatteen vuoksi valtaajille, jotka osoittavat sentään jotain päättäväisyyttä, rohkeutta, luovuutta ja oma-aloitteellisuutta?

Polaarin valtaus avasi repeämän kaupungin konservatiivien feodalismiin. Tästä on hyvä suunnitella eteenpäin.

 

Takku: Talonvaltaus Jyväskylässä häädettiin
Valtamedia: Solidaarisuustoimia Jyväskylän valtaajien puolesta
Valtamedia: Polaari häädettiin, valtaukset jatkuvat
Valtamedia: Jyväskylä: Talonvaltaus yliopistokampuksella

40100: kolme postausta aiheesta
Goethefi: Ajatuksia tapaus Polaarista
Herra Maito: Vapaata tilaa yliopistolta
Hirtetty: Autonominen tiedekunta avattu
Hirtetty: ylhäältämäärätty vs. omaehtoinen
Kuukausikivut: "Syyllisyys tekee kenestä tahansa syyttäjän"
Megafoni: Autonomisesta tiedekunnasta vapaaseen kaupunkitilaan
Rajalla: Bipolaarista

Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2008/04/08/kansalaiszurnalismia-jyvaskylassa-talonvaltaus-ulkoavaruudesta/trackback/

Ei kommentteja vielä.

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.