Huumeet ja luokkataistelu

13.06.2008, 20:40

Sukupuolesta ja luokasta puhutaan nyt paljon. Sen sijaan "huumeet ja luokkataistelu" on harvinaisempi aihe. Kuitenkin kemikaalit ovat poliittisia ja niitä on käytetty yhteiskuntaluokkien välisessä kamppailussa sekä hyökkäys- että puolustusvälineinä.

Luokkasidonnaiset päihteet tukevat niihin liittyviä alakulttuureja ja käytäntöjä ja antavat materiaalia yhteisöjä vahvistavien rituaalien luomiseen (puolustus). Tämä antaa toisille luokille mahdollisuuden hallita kyseisiä käytäntöjä ja väestöryhmiä sekä hajottaa yhteisöjä päihdepolitiikan avulla (hyökkäys).

Erityisesti huumaavien aineiden nauttimiseen puututaan moraalisaarnoilla, laeilla ja väkivallalla, jos aineita nauttivat "vaaralliset" tai "epämääräiset" ihmiset, kuten siirtolaiset, alakulttuureihin lukeutuvat ihmiset, aktivistit tai entisen työväenluokan jäsenet. Niinpä esimerkiksi 1800-luvun Englannissa köyhien työläisten suosima gini oli eräässä vaiheessa kielletty samalla, kun porvarit nautiskelivat viskistä.

 

Gini turmelee moraalin, viski ei

William Hogarth: The Gine Lane - Gini turmelee moraalin, viski ei

 

Länsimaiden pitkä ja työläs sota kannabista vastaan alkoi varsinaisesti Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa. Meksikon vallankumouksen jälkeen USA:han muutti paljon siirtolaisia, ja meksikolaiset työläiset toivat mukanaan kulttuurin, johon liittyi marihuanan "virkistyskäyttö". Sitä ennen hamppua oli käytetty maassa lähinnä tekstiiliteollisuuden materiaalina ja lääkeaineena. Vasta vieraiden siirtolaisten tuoma hamppukulttuuri sai viranomaiset pelkäämään kasvia ja vähitellen kriminalisoimaan sen.

Esimerkeistä voisi kirjoittaa väitöskirjan: LSD ja 1960-luvun vastakulttuuri. Kannabis ja underground-skene Suomessa. Ekstaasi ja konemuusikot. Tupakka ja alemmat sosiaaliryhmät EU:ssa…

Luokkataistelun historian valossa huumeväittelyissä esiin vyörytettävät eipäs-juupas-tutkimukset alkavat vaikuttaa jotenkin toissijaiselta ja masinoitavalta kuonalta. Jos diskurssi tarvitsee tutkimustuloksia, niin diskurssi tuottaa tutkimustuloksia. Kannabista vastustettiin aluksi väittämällä, että aine tekee "hulluksi". Hieman myöhemmin viranomaiset esittivätkin, että oli aine itse miten vaaraton tahansa, se johtaa kovempiin huumeisiin ("porttiteoria"). 1950-luvulla taktiikkaa muutettiin jälleen: kannabis olikin nyt kommunistien maahantuomaa myrkkyä. (Ks. Chomsky on Marijuana.) Kaiken tämän piti perustua tutkimukseen…

Joten muista, että seuraavan kerran kun vedät hatsia ja slurkit tulevat: sinua vainotaan enemmän luokkapolitiikan kuin terveystieteen nimissä.

 

Edit: juttu jatkuu Olemisen porteilla.

2 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2008/06/13/huumeet-ja-luokkataistelu/trackback/

  1. Sattui tällainen uusi tutkimus silmään:

    Salliva lainsäädäntö vähentää huumeiden käyttöä

    Tutkimustulokset väittävät, että huumeita käytetään vähemmän maissa, missä huumelaki on löysempi. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi miedot huumeet laillistaneessa Alankomaassa etenkin nuoret aikuiset käyttävät vähän kannabista.

    Sen sijaan tiukkaa huume- ja alkoholipolitiikkaa ajavassa Yhdysvalloissa käytetään enemmän huumeita ja alkoholia kuin useissa muissa tutkimukseen osallistuneissa maissa.

    Yle: Huumeiden käyttö suosittua kehittyneissä maissa

    Comment by Klementiini — 01.07.2008, 20:06 @ 20:06

  2. Mietojen huumeiden laillisuuden puolesta puhuja!

    Comment by Joachim Flittner — 14.10.2008, 08:17 @ 08:17

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.