Kreikan tilanteesta

10.12.2008, 01:38

 

Reuters Ateenasta

 

Länsimaassakin voi purskahtaa äkillinen kapina. Miksi kaikki "analyysi" Kreikan valtavista mellakoista tulee joko innostuneilta anarkisteilta tai latteilta liberalistihurskastelijoilta? No, muut odottavat Minervan pöllöinä mitä tapahtuu.

Takku:


 

Vaikka valtamedia kuinka sitä haluaisi, kapinaa ja tyytymättömyyttä ei voida rajata ja sulkea mihinkään tiettyyn kategoriaan ("nuoret", "opiskelijat", "vasemmistolaiset ja anarkistit"). Syksyn mittaan barrikadeilla on ollut niin kaatopaikkojen rakentamista vastustaneita kyläläisiä, kännykkämastoja hajottaneita kaupunkinaapurustoja, moottoriteitä sulkeneita maanviljelijöitä, opiskelijoita, työläisiä, työttömiä, maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita, vankeja jne… Lyhyesti sanottuna: koko yhteiskunnan alimmat kerrokset. […]

Myös opiskelijat ovat protestoineet ahkerasti hallituksen suunnittelemia koulutusuudistuksia; kouluja on vallattu ja suurissa mielenosoituksissa on esiintynyt yhteenottoja. Monet ovat selvästikin saaneet tarpeekseen koululaitoksessakin tapahtuvasta vaalisirkuksesta, ja tämän vuoden aikana on ollut erittäin yleistä, että kouluvaalien aikaan vaaliuurnia on tuhottu, kun opiskelijat ovat kieltäytyneet luovuttamasta päätöksentekoa vaaleilla valituille edustajille.

Itse asiassa protesteille tyypilliseen tapaan heti mellakoiden ensimmäisenä yönä vallattiin Ateenassa ja Thessalonikissa yliopistoja, ja valtaukset lisääntyivät niin että maanantaina liki kaikki Ateenan yliopistot oli vallattu. […]

Yksi tämän vuoden trendi on myös ollut tehdä avoimia varkauksia supermarketeista isolla porukalla, niin että yhtiöiden kaupoista viedyt peruselintarvikkeet on sitten jaettu kadulla korkeista hinnoista kärsiville ihmisille. Hallitus lupasi hiljattain liki kolmenkymmenen miljardin dollarin tukipaketin pankeille talouskriisin takia, vaikka pankit eivät vaikuta olevan rahan tarpeessa yhtä paljon kuin korkeasta ruoan hinnasta kärsivä rahvas.

Näiden lisäksi lähes joka yö, ja välillä päivälläkin, on tehty iskuja ja hyökkäyksiä useita erilaisia kohteita vastaan. Suosituimpia ovat olleet pankit ja turvallisuusalan yhtiöille tai diplomaateille kuuluneet autot, mutta iskut poliisiasemille, puolueiden toimistoihin, valtion virastoihin tai armeijaa edustaviin kohteisiin ovat myös yleisiä.

Lisäksi Ateenan Exarchian kaupunginosassa hyökätään usein kadulla partioivia mellakkapoliisien partioita vastaan, eikä yhteenotot poliisien ja anarkistisen väen välillä ole harvinaisia muuallakaan. […]

Lauantaiset laukaukset räjäyttivät kytemässä olleen ruutitynnyrin […]

Samaan aikaan vasemmiston oppositiopuolueet asettuvat kilpaa haaskalle odottamaan hallituksen kaatumista. […]

Valtamedioista on saanut lukea latteuksia analyytikoista, joiden mukaan "mielenosoitukset ovat entisestään horjuttaneet hallitusta". Puhetta on ollut mahdollisista ennenaikaisista vaaleista, joilla voitaisiin koittaa kuohunnan rajaamista parlamentaarisen politiikan kehyksiin, niin että itse järjestelmä pysyisi vahingoittumattomana. Tätä varten on välttämätöntä yrittää ohjata ihmisten toivo ja huomio takaisin politiikan spektaakkeliin; siihen että asiat voisivat aidosti muuttua uusien vanhojen hallitsijoiden avulla […]

Tässä on kapinan kriittinen elementti. Vasemmiston politiikan ja haaskalintujen torjumisessa. Kapinan väkivaltainen murskaaminen ei tule kysymykseen, joten Vallan ainoa vaihtoehto on sen kesyttäminen. Mutta kun huomio siirretään valtapolitiikasta toisaalle, Kreikassa nyt käynnistynyt kapina voi avata aivan uusia mahdollisuuksia politiikan ja parlamentarismin ulkopuolella, niin ettei vasemmiston poliitikot onnistu kesyttämään kapinallista energiaa tyhjillä lupauksilla muutoksesta.

Kapinallisen luovan tuhon laajuus määrittää myös entiseen palaamisen helppoutta. Palaneita pankkeja ja kauppoja ei ihan heti avata uudestaan. Mediassa on jo puhuttu siitä miten joulun ostoskauden avajaisia joudutaan nyt siirtämään. Poltetut kaupat kieltämättä vaikeuttavat jouluostosten tekemistä. Ne kurjat mielenosoittajat pilasivat jopa joulun kulutusspektaakkelin!

 

YLE: Kreikassa varaudutaan uusiin levottomuuksiin

Occupied London: Irregular updates on the situation in Greece, in English

CSA: Major Rioting in Greece

HS: Elintasokuilu syvenee Kreikassa

 

Ammattiliittojen ei ole pahemmin tarvinnut houkutella väkeä mielenosoituksiin, sillä hallituksen työ- ja eläkeuudistukset ärsyttävät keski- ja työväenluokkaan kuuluvia. Virkamiesten etujen leikkaukset ovat saaneet tuhannet kaduille osoittamaan mieltään viime vuosina. […]

Kansalaisten luottamus hallitukseen on heikentynyt myös siksi, että talousongelmat eivät koske kaikkia. Kreikassa on vauras yläluokka, joka ei arastele rikkauksiensa esittelyä.

Opiskelijat ovat olleet näkyvässä roolissa kymmenissä kaupungeissa järjestetyissä mielenosoituksissa sen vuoksi, että parlamentti on hyväksynyt mittavan yliopistouudistuksen. Opiskelijajärjestöt ja yliopistojen henkilökunta ovat vastustaneet uudistusta.

 

Sattumalta fantasioin pari kuukautta sitten turistilomasta Kreetalla: se olisi osunut juuri näihin päiviin.

 

Tiistai-iltana kymmenen jälkeen palokaasuja on niin paljon ilmassa, ettei Ateenan mellakoiden keskusta eli teknillistä korkeakoulua voi lähestyä ilman kaasunaamaria. Mikä siellä palaa?

"Hallitus", vastaa mellakkapoliisi ja virnistää.

[HS]

 

 Lisätty:

 Koiranmutkia: Kreikkalaiset ja me

Valtamedia: Kreikan kapina huomion keskipisteessä