Voi paska, ne tekee sen taas

15.11.2008, 01:01

 

Hei, muistaksää mitä myö tehtiin ‘68?

- E, mutta kyllä myö oltiin radikaaleja.

 

Vanha ylioppilastalo vallattiin 25.11.1968. Valtaajat halusivat esimerkiksi lisätä demokratiaa yliopistossa. Osa valtaajista halusi peräti tehdä vallankumouksen.

No, mitä saatiin aikaan?

Valtauksen kestävin tulos taitaa olla se, että Vanhalla järjestetään valtauksen 40-vuotispäivänä 25.11.2008 juhlaseminaari. Siellä vanhat professorit märehtivät sitä, kuinka radikaaleja joskus 40 vuotta sitten oltiin.

Ironian huipentumana Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on lähetellyt kutsuja, joissa pyydetään ihmisiä pitämään kahden minuutin palopuheita Vanhan kuppilassa seminaaripäivän iltana - aiheesta "mitä pitäisi vallata nyt".

Vallankumous mahtuu kahteen HYY:n ja 60-lukulaisten demarien lahjoittamaan minuuttiin.

 

 

 

Eilen taas julkaistiin Ylioppilaslehti, jonka päätoimittaja kutsui 40 vuotta sitten kekkuloineet tyypit "valtaamaan" lehden uusimman numeron. Uh-huh… No, onhan kolmossivulla sentään ohje "näin teet barrikadin". Tosin ohje edellyttää autoa…

Olisi tässä kuitenkin yksi kysymys Ylkkärin tekijöille. Pääkirjoitussivun boksissa päätoimittaja kertoo, että vaara tiedostetaan: "Vuosikymmenten takaisen tapahtuman nostalginen muistelu kääntyisi helposti tunkkaiseksi suurten ikäluokkien itsetyydytykseksi."

Tuota noin. Miksi sitten menitte ja kutsuitte suuret ikäluokat lehteen muistelemaan 40 vuotta sitten tapahtunutta valtausta? Miksi ette korvanneet artikkeleita nykyisten radikaalien teemojen käsittelyllä?

 

 

 

Lopettakaa demarilässytys!

Olis jo vähän niinku aika tehdä jotain muuta, niin kuin esitellä nykyisten opiskelijoiden haluja ja ongelmia. Vai mitä?

6 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2008/11/15/voi-paska-ne-tekee-sen-taas/trackback/

  1. Ylioppilaslehteä on nykyään jotenkin entistä masentavampaa lukea, kun joka sivu pursuaa mukahauskaa ironiaa.

    Comment by jt — 15.11.2008, 01:25 @ 01:25

  2. Agree. Kaikki citylehtimäistyy. En ole ihan varma, kumpi on nykyään pahempi juttu: julkilausuttu konservatismi vai kaiken tappava steriili mukahauska ironia.

    Comment by Klementiini — 15.11.2008, 01:37 @ 01:37

  3. Palautteesi ohjasi tänne sivulle. Yleensä vastaan palautteeseen henkilökohtaisesti, mutta nyt on ilmeisesti siis vastattava tänne.

    Vastaukseni: meistä oli hauskempaa ja jännittävämpää tehdä näin.
    Meidän mielestämme lehti oli kiinnostava journalistinen kokeilu, ja siitä oppi sitä paitsi aika paljon suomalaisesta lähihistoriasta, suurista ikäluokista ja tietyllä tavalla myös aktivismin nykytilasta. (Lehdestä saattaa oppia vaikka sen, että demarien kanssa aika harvalla valtaajalla oli mitään tekemistä.)

    Meistä olisi hienoa kirjoittaa tämän päivän opiskelijaliikkeestä, etenkin, jos tapahtuisi jotain luovaa, uutta ja innostavaa. Valitettavasti päärakennuksen valtaus ei ollut meistä aivan sitä. Olemme kuitenkin kirjoittaneet tänä syksynä mm. kaupunkiköyhyydestä, opiskelijoiden ajatuksista hyvästä kaupungista, Ylioppilasteaaterin Susanna Kuparisen näkemyksistä nykypolitiikasta sekä tämän päivän tabuista. Saamassamme palautteessa on myös voittopuolisesti iloittu siitä, että lehti on tullut lähemmäs opiskelijan elämää.

    Kiitos kuitenkin palautteesta! Etenkin ironiakritiikin otan tosissani. Olen samaa mieltä siitä, että ironian taakse on usein liian helppo piiloutua. Syyllistymme siihen ehkä liian usein. Tosin emme taida olla tässä ongelmassamme kovin erilaisia kuin ikäpolvemme.

    Comment by Veera Luoma-aho — 15.11.2008, 20:26 @ 20:26

  4. Eivätkös nykyopiskelijat halua vain mahdollisimman paljon fyrkkaa mahdollisimman nopeasti?

    Kun KEHY-aterioiden sijaan alettiin järjestää sukukansakeräyksiä, meni opiskelijaliikkeeltä uskottavuus.

    Comment by Kylteri — 18.11.2008, 00:38 @ 00:38

  5. Kyllä fyrkka ainakin tänne kelpaisi. Tai ehkä 10 e / päivä -elämisessä on jotain omalaatuista moraalista arvoa, en tiedä.

    Veera: juu, ei Ylkkäri mikään totaalinen disaster ole, mutta epäilemättä 7 päivääkin on jossain mielessä lähellä lukijansa elämää.

    Comment by Klementiini — 18.11.2008, 02:38 @ 02:38

  6. LOL. Taas irtosi hyvät naurut. Kiitos osuvasta kirjoituksesta, jälleen kerran.

    Veera Luoma-aholle:
    “(Lehdestä saattaa oppia vaikka sen, että demarien kanssa aika harvalla valtaajalla oli mitään tekemistä.)”

    Toimittamastasi lehdestä taas oppii sen, että suurin osa vanhan aikoinaan vallanneista nk. radikaaleista ovat tänä päivänä täysiä konformisteja. Eli kansankielellä demareita.

    Päärakennuksen valtauksesta arvon Ylkkäri tuskin tietää sen enempää kuin ovat Hesarin otsikoista lukeneet. Toimitus kun loisti poissaolollaan koko valtauksen ajan.

    Comment by Antiautoritääri — 19.11.2008, 01:09 @ 01:09

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.