Let’s hear it for another great Mediterranean rebellion

20.12.2008, 06:00

 

 Takku.net: "Nelisenkymmentä ihmistä kokoontui perjantaina Kreikan Helsingin suurlähetystölle osoittamaan tukensa käynnissä olevalle kansannousulle."

 

 

 "Mielenosoitus oli jo toinen Helsingissä kapinan puhkeamisen jälkeen."

 

 

"Katkaistuaan ensin liikenteen lähetystön edestä noin puoleksi tunniksi, lähti mielenosoitus liikkeelle kohti Senaatintoria…"

 

 

 "Kulkueen päästyä Senaatintorille Unioninkadun ja Aleksanterinkadun risteykseen poliisi jostain syystä hyökkäsi ja yritti ottaa kiinni yhden kulkueen loppupäässä kulkeneen mielenosoittajan."

 

 

"Poliisi siirsi kiinniotetun maijaan, mutta hetkessä kulkue pysähtyi ja ihmiset piirittivät poliisit…"

 

 

 

 "Pienen miettimisen jälkeen poliisi avasi maijan ovet ja vapautti kiinniotetun."

 

 

" Lyhyiden juhlimisten jälkeen kulkue jatkoi matkaansa joulushoppaajien ihmettelevien katseiden alla…"

 

 

"… jonka jälkeen pari maalipommia löysivät tiensä Nokian myymälän sekä World Trade Centerin seinään."

 

 

 "Kulkue päättyi lopulta Rautatientorille…"

 

 

 Vartti: "Mielenosoittajat sulkivat Helsingin rautatieaseman ovet", vaikka selvästihän kuvassa on FPS:n mikkihiiri ovia sulkemassa.

 Lisää kuvia sikaheimo.comissa

 Kreikan tilanteesta englanniksi

7 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2008/12/20/lets-hear-it-for-another-great-mediterranean-rebellion/trackback/

  1. Oliks tää nyt osallistujien mielestä “tosi onnistunut solidaarisuusdemo”? Vaikuttaa vähän päämäärättömältä sekoilulta jos rehellisiä ollaan. Millä tavalla joku random “sekaannuksen aiheuttaminen” Helsingin keskustassa nyt edistää proletaarista kapinaa sen enempää Kreikassa kuin Suomessa? Eikö olisi kannattanut kohdistaa toiminta nimenomaan Kreikan valtion edustajia kohtaan? Jos ei, niin mikä tämän toiminnan tavoitteena sitten on?

    Comment by hungry ninja — 20.12.2008, 17:36 @ 17:36

  2. Mä luulen että takku.net on parempi foorumi kysellä tuosta. Itse en ihan aina vakuutu Helsingin anarkistien poliittisista analyyseista tai halua huudella “kytät, siat, murhaajat”, joten tajuan kysymyksen.

    Poliisiväkivallan vastustaminen jää helposti aika abstraktiksi ja turhaksi (”mitä, poliisi käyttää väkivaltaa, ohoh, enpä tiennytkään”). Sikäli kun anarkistien järjestämät demot ovat Helsingissä pieniä, niin poliisi ehkä nauttiikin niiden kanssa leikkimisestä yhtä paljon kuin mielenosoittajat itse, ja näin osapuolten välillä pysyy symmetrinen, molempia ylläpitävä suhde.

    That said, mun ymmärtääkseni tossa oli kai kolme pointtia. Ne liittyy siihen, miten tällaiset koetaan mielenosoituksen kohteen, kontekstin ja osallistujien itsensä kannalta.

    Ensiksi jos tarkoitus on voimaannuttaa kreikkalaisia, niin varmaan ihan mikä tahansa tapahtuma josta tiedotetaan sinne päin toimii. (http://greeksolidaritymap.blogspot.com/)

    Toiseksi jos Kreikassa kapinoidaan niin kai jotain solidaarisuutta voi osoittaa vain katkaisemalla iloisen joulubisneksen hetkeksi ja kytkemällä sen tohon kontekstiin. Tai siis ei kai tässä nyt ole kyse vain jostain Kreikan kansallisvaltiosta, vaan vähän laajemmasta jutusta. Siksi ehdotukset kohdistaa kaikki toiminta vain Kreikan valtion edustajia kohtaan kuulostaa jotenkin oudoilta.

    Kolmanneksi tällaisia järjestetään tietenkin etupäässä osallistujien voimaannuttamisen ja alakulttuurin ylläpitämisen vuoksi. Siksi meininki vaikuttaa ulkopuolisista helposti päättömältä ja sisäsiittoiselta. Sitäkin se toki on, pitäisi rikkoa alakulttuurilokerot.

    Comment by Klementiini — 20.12.2008, 19:42 @ 19:42

  3. Kyllä kai kyse on hyvin pitkälti nimenomaan Kreikan kansallisvaltiosta, jos suunnilleen kaikki kreikkalaiset korostavat järjestelmänsä korruptoituneisuutta, epäluottamustaan maan instituutioihin, poliisiin, oikeistohallitukseen joka on edellistäkin pahempi jne. Luomalla painetta Kreikan valtiota kohtaan sekä sisältä että ulkoa on ehkä mahdollista saada ainakin horjutettua näitä instituutioita, poliitikkoja, poliisijohtajia jne. eroamaan, perääntymään jne. Eli ehkä Kreikkaan kohdistettu kansainvälinen arvostelu auttaisi kapinaa konkreettisemmin kuin pienen joukon yleinen hässäköinti “globaalin kapitalismin symboleja vastaan”, vaikka se voikin olla parhaimmillaan hauskaa, opettavaista, jne.

    Comment by hungry ninja — 20.12.2008, 20:33 @ 20:33

  4. Itse olisin kiinnostuneempi siitä, mikä yhdistää meitä ja Kreikkaa. Ei pidä tuudittautua siihen, että Kreikan tilanne olisi jotenkin täysin poikkeuksellinen. Esimerkiksi yliopistolain uudistus on saman suuntainen molemmissa maissa, eikä ole sattumaa, että Kreikassa juuri vallatut kampukset ja koulut toimivat kapinan pesäkkeinä. New Yorkin yliopistovaltaus alleviivasi tätä pointtia hyvin jenkkinäkökulmasta (eilisellä demolla ei toki ollut mitään tekemistä tämän ulottuvuuden kanssa). “Globaali kapitalismikin” taitaa olla sekä kreikkalaisten että suomalaisten kamppailujen viitekehys, varsinkin nyt, kun se on ajettu taantumaan. Kansallisvaltioiden rooli lienee tässä sotkussa lähinnä manageriaalinen. Enpä siis tiedä, onko lopulta suuri saavutus, jos joku poliisijohtaja perääntyy. Konkreettisempaa apua siitä varmasti on kuin Nokian liikkeen maalipommittamisesta (mikä muuten tapahtui vasta poliisin sekoilun jälkeen).

    En usko, että tämän kaltaisista jutuista on varsinaisesti haittaa. Jo sikaheimo.comin kuvat tekevät siitä arvokkaan ;)

    Comment by Klementiini — 20.12.2008, 20:55 @ 20:55

  5. Toisaalta näiden yhteyksien osoittaminen Kreikan ja muun maailman välillä näyttävät mielenosoituksissa jäävän hyvin vähäiseksi ja pinnallisiksi. Jos Kreikan valtion painostamisen sijaan keskityttäisiin siihen, mikä yhdistää yhteiskunnallisia kamppailuja Kreikassa ja meillä, silloinhan pitäisi puhua ja kirjoittaa näistä asioista. Kamppailut asumisen ja elämisen kustannuksia vastaan, työhön ja toimeentuloon liittyvää kiristystä ja irtisanomisia vastaan, yliopiston yritysmuotoistamista ja kriittisen tiedontuotannon edellytysten alasajoa vastaan, tulevan lamakauden säästökuureja ja kriisin proletaareilla maksattamista vastaan jne. jne. Mutta tämä kaikki on jotenkin loistanut toistaiseksi poissaolollaan.

    Comment by g700 — 23.12.2008, 17:52 @ 17:52

  6. …yhteyksien osoittaminen Kreikan ja muun maailman välillä näyttävät mielenosoituksissa jäävän hyvin vähäiseksi ja pinnallisiksi … Mutta tämä kaikki on jotenkin loistanut toistaiseksi poissaolollaan.

    Samaa mieltä. Jossain määrin tämä tuntuu vaivaavan myös useita jenkeissä järjestettyjä tukimielenosoituksia, joiden “sanoma” jää ulkopuolisille helposti abstraktiksi eikä kytkeydy paikalliseen kontekstiin. Selkeästi tässä myös Takku.netillä olisi parannettavaa: olisi mukava nähdä analyysia siitä, miten Kreikan tilanne liittyy muuhun Eurooppaan, minkälainen organisointiperinne on pohjustanut kapinointia Kreikassa, ja niin edelleen.

    Mutta sekään ei ole hyvä, että aktiot nähdään ensisijaisesti vain kommunikaation ja ulospäin suuntautuvien efektien kautta. Toimijoiden omaa yhteisöä, halujen ilmaisua, kollektiivista kokemusta ja autonomiaa kannattaa myös pitää yhtenä ulottuvuutena. Muuten meininki saattaa - pahimmillaan - jähmettyä ammattimaiseksi puuhasteluksi, joka näyttäytyy tiukasti johdettuna broileriprojektina.

    Comment by Klementiini — 23.12.2008, 18:31 @ 18:31

  7. No joo.
    “Mutta sekään ei ole hyvä, että aktiot nähdään ensisijaisesti vain kommunikaation ja ulospäin suuntautuvien efektien kautta. Toimijoiden omaa yhteisöä, halujen ilmaisua, kollektiivista kokemusta ja autonomiaa kannattaa myös pitää yhtenä ulottuvuutena. Muuten meininki saattaa - pahimmillaan - jähmettyä ammattimaiseksi puuhasteluksi, joka näyttäytyy tiukasti johdettuna broileriprojektina.”

    Komppaan. Mieleen tulee joitain vuonna silloin joskus hki:ssä tehtyjä “talonvaltauksia”, jossa oli mun kokemuksen perusteella *joillekin “järjestäjä”tahoille* manifestit ja lehdistötiedotteet keskeisempi asia kuin käytännön toiminta (tai sen olemattomuus). Ja joka puolella vilisi muoti-ilmaisu “liikkeen rakentaminen”…puollan kyllä mielummin eletyn, elävän, eletyn elämän liikkeen “rakentamista” (voiko sitä edes “rakentaa”? miten?), kuin krypto-postmodernia krypto-abstrakteja muka-liikkeitä, jotka näkyvät lähinnä yksinäisinä lehdistötiedotteina ja ‘15 min. fame’na. Jos se sitten menee niin ‘autonomiseksi’ ettei ulkopuolinen tajua mitään, niin se on ainakin todellista, vaikka marginalisoitua. Jossain on todellisia ihmisiä, ja jos jotakuta oikeasti kiinnostaa, niin näitä todellisia ihmisiä voi yrittää lähestyä ottamaan selvää. Ihmisille, jotka todella kaipaavat jotain muuta kuin status quo:ta, räikeä, anteeksipyytämätön marginaalisuus voi olla houkuttelevaa, merkki siitä että jotain toisenlaista on oikeasti mahdollista.

    Comment by jurpaturpa — 02.01.2009, 21:20 @ 21:20

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.