Sardiineja kulmakarvoissa

18.09.2009, 17:54

 

 

Asuntosyksy lämpenee. Eilen kolme toveria ja kaksi heidän koiraansa oli syömässä aamiaista Opiskelijatoiminnan valtaaman Venetsia-rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Yhtäkkiä alakerran ikkuna rikottiin ja ovi murrettiin. Sisään tunki 30-50 mellakkapoliisia ylikomisario Lasse Jortikan johdolla. Poliisit murtautuivat myös rakennuksen matalaan sivusiipeen, jossa valtaajat eivät olleet käyneet.

Mellakkapoliisit rikkoivat talon kiinni olleet kaapit ja sotkivat paikkoja, joita rakennuksessa asuvat opiskelivat olivat siivonneet viimeisen kahden viikon aikana. Sitten poliisit kuljettivat asukkaat ja heidän koiransa pidätysbussilla 200 metrin päähän talosta, jossa heidät päästettiin vapaaksi - kasvot tosin kuvattiin.

Huhujen mukaan poliisia kiinnosti erityisesti, mitä talon asukkaat tiesivät jatkosodasta ja siinä kaatuneiden määrästä.

Opiskelijatoiminta on sivujensa mukaan jo ehtinyt tehdä uuden, tällä kertaa hiljaisen (eli salaisen) valtauksen. Toivottavasti se saadaan asumiskuntoon pian.

 

Venetsian valtauksesta voisi vetää kaksi johtopäätöstä. Ensiksi opiskelijoiden asuntopoliittinen talonvaltaus näyttää saavan suurta ja myönteistä julkisuutta. Myös useat sosiaalikeskusliikettä paheksuneet äänet ovat ilmaisseet tukensa opiskelijaidentiteetillä ja asumistarpeeseen tehdylle valtaukselle. Opiskelijastatuksen lisäksi (vrt. tämän postauksen loppu) positiiviseen mediahuomioon on saattanut vaikuttaa OT:n tiedottajien omilla nimillä ja kasvoilla tekemä työ.

Toinen johtopäätös on korjaus esimerkiksi tutkija Leo Straniuksen tulkintaan talonvaltauksista. Stranius on väitöskirjaansa varten tutkinut aikaisempien vuosien talonvaltausta ja yleisti tuloksensa Aamulehden/Taloussanomien (5.5.2008) mukaan näin:

 

Valtausten takana on enää harvoin asunnottomuutta tai köyhyyttä.

Tampereen yliopistolla valmisteilla olevan väitöstutkimuksen mukaan viime aikojen talonvaltaukset eivät liity enää asuntopulaan. Kyseessä on tutkija Leo Straniuksen mukaan lähinnä nuorten, hyvin koulutettujen aikuisten harrastus. [- -]

– 2000-luvun suomalaisissa talonvaltauksissa ei ole enää asuntopoliittisia tekijöitä. Pikemminkin taustalla on yhteisöllisyyden kaipuu. Kun keskiluokkaiset pakenevat arkea mökilleen nikkaroimaan, nuoret urbaanit ottavat tilaa arjesta talonvaltauksilla, Stranius sanoo Aamulehdessä. 

 

Tulkinta ei olisi voinut mennä pahemmin metsään, jos miettii tämän syksyn mennyttä ja tulevaa asuntopoliittista liikehdintää! Liikkeiden takana on tasan kaksi asiaa: asunnottomuus (opiskelijoiden lisäksi pk-seudulla on 4000 pitkäaikaisasunnotonta) ja köyhyys (suuri osa opiskelijoistakin elää reilusti EU:n - ja Suomen Tilastokeskuksen - köyhyysrajan alapuolella). Eivätkä valtaajat ole mitään "arkea pakenevia" mökkinikkareita, vaan tavallisia ihmisiä, jotka tavoittelevat heille kuuluvia materiaalisia etuja.

Tilanne on siis muuttunut sitten Straniuksen haastattelun, ja tästä on osin kiittäminen Venetsian valtausta. Mainio alku syksylle!

 

Varsinainen syksyn lämmittäjä tulee tässä:

 

Kutsu

LOPETETAAN ASUNNOTTOMUUS -mielenosoitukseen ja julkiseen talonvaltaukseen

17.10.2009

Järjestämme osana Asunnottomien yön tapahtumia mielenosoituksen, joka lähtee Hakaniemen torilta klo 15. Mielenosoituksen päätteeksi Asuntotoiminta-verkosto toteuttaa väkivallattoman kansalaistottelemattomuusaktion ja valtaa talon protestina asumisen kalleudelle ja kiinteistökeinottelulle.

Emme valtaa taloja hyväntekeväisyydestä vaan siksi, että taistelemme yhteisen etumme puolesta. Tarve löytää edullinen asunto yhdistää moninaisen joukon ihmisiä, joiden asuminen on epävarmalla pohjalla. Lisäksi nykyinen talouskriisi aiheuttaa toimeentulon epävarmistumista yhä useammalle. Opiskelijat, työttömät, työssäkäyvät ja pienyrittäjät kuuluvat kaikki prekaarissa asumistilassa olevien ryhmään eli heidän etunsa on yhtenevä asunnottomien kanssa.

(Asuntotoiminta)

 

Asuntotoiminta-verkosto ilmoittaa siis kuukausi etukäteen aikovansa vallata talon Asunnottomien yönä 17.10. Valtaukselle ihmiset vie suuri mielenosoitus, jossa on kuulemma mukana nimekkäitä tahoja. Mitenköhän kaupunki reagoi? Joko olisi aika kaataa kokoomuksen ja sen viherosaston epäonnistunut asuntopolitiikka?

 

Eri suunnista rakentuvasta asuntopoliittisesta liikkeestä tulee jotenkin mieleen yksi Frank Zappan säkeistö: olemme vajonneet meren pohjaan, meillä on sardiineja kulmakarvoissa ja hummereita otsalla, porvarien laiva ilmoittaa tulevansa pelastamaan meidät, mutta on selvää, ettei sillä ole aikomustakaan tulla ajoissa vaan porvarit haluavat meidän hukkuvan, ja siksi meidän täytyy toimia itse…