Sardiineja kulmakarvoissa

18.09.2009, 17:54

 

 

Asuntosyksy lämpenee. Eilen kolme toveria ja kaksi heidän koiraansa oli syömässä aamiaista Opiskelijatoiminnan valtaaman Venetsia-rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Yhtäkkiä alakerran ikkuna rikottiin ja ovi murrettiin. Sisään tunki 30-50 mellakkapoliisia ylikomisario Lasse Jortikan johdolla. Poliisit murtautuivat myös rakennuksen matalaan sivusiipeen, jossa valtaajat eivät olleet käyneet.

Mellakkapoliisit rikkoivat talon kiinni olleet kaapit ja sotkivat paikkoja, joita rakennuksessa asuvat opiskelivat olivat siivonneet viimeisen kahden viikon aikana. Sitten poliisit kuljettivat asukkaat ja heidän koiransa pidätysbussilla 200 metrin päähän talosta, jossa heidät päästettiin vapaaksi - kasvot tosin kuvattiin.

Huhujen mukaan poliisia kiinnosti erityisesti, mitä talon asukkaat tiesivät jatkosodasta ja siinä kaatuneiden määrästä.

Opiskelijatoiminta on sivujensa mukaan jo ehtinyt tehdä uuden, tällä kertaa hiljaisen (eli salaisen) valtauksen. Toivottavasti se saadaan asumiskuntoon pian.

 

Venetsian valtauksesta voisi vetää kaksi johtopäätöstä. Ensiksi opiskelijoiden asuntopoliittinen talonvaltaus näyttää saavan suurta ja myönteistä julkisuutta. Myös useat sosiaalikeskusliikettä paheksuneet äänet ovat ilmaisseet tukensa opiskelijaidentiteetillä ja asumistarpeeseen tehdylle valtaukselle. Opiskelijastatuksen lisäksi (vrt. tämän postauksen loppu) positiiviseen mediahuomioon on saattanut vaikuttaa OT:n tiedottajien omilla nimillä ja kasvoilla tekemä työ.

Toinen johtopäätös on korjaus esimerkiksi tutkija Leo Straniuksen tulkintaan talonvaltauksista. Stranius on väitöskirjaansa varten tutkinut aikaisempien vuosien talonvaltausta ja yleisti tuloksensa Aamulehden/Taloussanomien (5.5.2008) mukaan näin:

 

Valtausten takana on enää harvoin asunnottomuutta tai köyhyyttä.

Tampereen yliopistolla valmisteilla olevan väitöstutkimuksen mukaan viime aikojen talonvaltaukset eivät liity enää asuntopulaan. Kyseessä on tutkija Leo Straniuksen mukaan lähinnä nuorten, hyvin koulutettujen aikuisten harrastus. [- -]

– 2000-luvun suomalaisissa talonvaltauksissa ei ole enää asuntopoliittisia tekijöitä. Pikemminkin taustalla on yhteisöllisyyden kaipuu. Kun keskiluokkaiset pakenevat arkea mökilleen nikkaroimaan, nuoret urbaanit ottavat tilaa arjesta talonvaltauksilla, Stranius sanoo Aamulehdessä. 

 

Tulkinta ei olisi voinut mennä pahemmin metsään, jos miettii tämän syksyn mennyttä ja tulevaa asuntopoliittista liikehdintää! Liikkeiden takana on tasan kaksi asiaa: asunnottomuus (opiskelijoiden lisäksi pk-seudulla on 4000 pitkäaikaisasunnotonta) ja köyhyys (suuri osa opiskelijoistakin elää reilusti EU:n - ja Suomen Tilastokeskuksen - köyhyysrajan alapuolella). Eivätkä valtaajat ole mitään "arkea pakenevia" mökkinikkareita, vaan tavallisia ihmisiä, jotka tavoittelevat heille kuuluvia materiaalisia etuja.

Tilanne on siis muuttunut sitten Straniuksen haastattelun, ja tästä on osin kiittäminen Venetsian valtausta. Mainio alku syksylle!

 

Varsinainen syksyn lämmittäjä tulee tässä:

 

Kutsu

LOPETETAAN ASUNNOTTOMUUS -mielenosoitukseen ja julkiseen talonvaltaukseen

17.10.2009

Järjestämme osana Asunnottomien yön tapahtumia mielenosoituksen, joka lähtee Hakaniemen torilta klo 15. Mielenosoituksen päätteeksi Asuntotoiminta-verkosto toteuttaa väkivallattoman kansalaistottelemattomuusaktion ja valtaa talon protestina asumisen kalleudelle ja kiinteistökeinottelulle.

Emme valtaa taloja hyväntekeväisyydestä vaan siksi, että taistelemme yhteisen etumme puolesta. Tarve löytää edullinen asunto yhdistää moninaisen joukon ihmisiä, joiden asuminen on epävarmalla pohjalla. Lisäksi nykyinen talouskriisi aiheuttaa toimeentulon epävarmistumista yhä useammalle. Opiskelijat, työttömät, työssäkäyvät ja pienyrittäjät kuuluvat kaikki prekaarissa asumistilassa olevien ryhmään eli heidän etunsa on yhtenevä asunnottomien kanssa.

(Asuntotoiminta)

 

Asuntotoiminta-verkosto ilmoittaa siis kuukausi etukäteen aikovansa vallata talon Asunnottomien yönä 17.10. Valtaukselle ihmiset vie suuri mielenosoitus, jossa on kuulemma mukana nimekkäitä tahoja. Mitenköhän kaupunki reagoi? Joko olisi aika kaataa kokoomuksen ja sen viherosaston epäonnistunut asuntopolitiikka?

 

Eri suunnista rakentuvasta asuntopoliittisesta liikkeestä tulee jotenkin mieleen yksi Frank Zappan säkeistö: olemme vajonneet meren pohjaan, meillä on sardiineja kulmakarvoissa ja hummereita otsalla, porvarien laiva ilmoittaa tulevansa pelastamaan meidät, mutta on selvää, ettei sillä ole aikomustakaan tulla ajoissa vaan porvarit haluavat meidän hukkuvan, ja siksi meidän täytyy toimia itse…

 

 

7 Comments »

The URI to TrackBack this entry is: http://vallankumous.blogsome.com/2009/09/18/sardiineja-kulmakarvoissa/trackback/

  1. “Myös useat sosiaalikeskusliikettä paheksuneet äänet ovat ilmaisseet tukensa opiskelijaidentiteetillä ja asumistarpeeseen tehdylle valtaukselle.”
    Uskon mielelläni, mutta jos viitsit, niin saisit kuitenkin tarkentaa.

    Comment by kysymys — 19.09.2009, 08:46 @ 08:46

  2. Juttelin eilen OT:n lehdistötilaisuudessa muutaman valtaajan kanssa ja käsittääkseni tämä on yleinen kokemus ulkopuolisten suhtautumisesta Venetsian valtaukseen. HS:n foorumeiltakin on luettavissa tällaisia kantoja, luottaa niihin sitten tai ei (niillä on vaikutusta riippumatta siitä ovatko ne “tosia” vai ei). Jopa isäni soitti ja sanoi huomanneensa, että suhtautuminen talonvaltaukseen on selvästi muuttunut ja että opiskelijoita ei paheksuta niin kuin “anarkistivaltaajia”.

    Yksi syy on varmaan toimittajien henkinen 60-lukulaisuus ja opiskelijakapinoinnin symppaaminen.

    Tätä pitäisi osata käyttää hyväkseen, eikä siinä mitään, kunhan ei tämän seurauksena ehdollistuta toimimaan aina jotenkin “kiltisti” pelkän hyvän julkisuuden toivossa.

    Comment by Klementiini — 19.09.2009, 18:20 @ 18:20

  3. Jep. Mun kysymys ei sisältänyt kritiikkiä. Päinvastoin olen täysin samaa mieltä. On paljon mieluisampaa rakentaa yhteiskunnallisia konflikteja helposti samaistuttavan subjektin (opiskelija) kautta, epämääräisen kapinaidentiteetin (”anarkistivaltaaja”) sijaan. Toisaalta silloin ongelmaksi tulee helposti taistelujen eristyminen kapeiksi etukonflikteiksi, sen sijaan, että ne käsitettäisiin osana kokonaisvaltaista muutosliikettä. “Opiskelijat” korostuvat ja luokka jää taka-alalle. Mutta tämä ongelma onkin ollut OT:ssa keskustelun alla alusta asti.

    Comment by kysymys — 21.09.2009, 03:04 @ 03:04

  4. “Joko olisi aika kaataa kokoomuksen ja sen viherosaston epäonnistunut asuntopolitiikka?”

    Asiaa jonkin verran kulissien takaa seuranneena huomauttaisin, että Helsingin asuntopolitiikka tuskin on vain kokoomuksen ja “sen viherosaston” varassa.

    Ratkaisujen löytämiseksi tämän huomiointi voisi olla hyödyllistä. Helsingin kunnallispolitiikassa näkemykset asuntopolitiikan suhteen kun eivät noudata jakolinjaa kokoomus “viherosastoineen” vs. muut.

    Lisäksi Venetsian tapauksesta - kuten talonvaltauksiin reagoinnista Helsingissä muutoinkin - vastaa sos.dem. apulaiskaupunginjohtaja Penttilä. Hänen ollessaan matkoilla sijaisena toiminut Sauri kielsi kiinteistövirastoa häätämästä valtaajia Venetsiasta. Tilanne muuttui Penttilän palattua.

    Comment by Martti — 21.09.2009, 10:25 @ 10:25

  5. Lisään vielä, että kriittiset näkemykset Helsingin asuntopolitiikasta ovat enemmän kuin tarpeellisia.

    Valtausten lisäksi yksi - tosin valtauksia vähän tylsempi - tapa tuoda näkökantoja esiin on mennä esimerkiksi tähän tilaisuuteen kertomaan asioista niin kuin ne ovat.

    Comment by Martti — 22.09.2009, 10:09 @ 10:09

  6. kysymys: samaa mieltä.

    Martti: kiitos tarkennuksista. Olisi mielenkiintoista selvittää mikä on hallituksen rooli asuntopolitiikassa, kaupunkia ja siinä valtaa pitäviä vihreitä & kokoomusta vastaan on vain paljon helpompi hyökätä.

    Comment by Klementiini — 23.09.2009, 02:37 @ 02:37

  7. Lisäksi kannattaisi pohtia miten suuri valta on politiikan ulkopuolisilla toimijoilla. Keskeisessä saneluasemassa ovat rakennusliikkeet. Roolinsa on myös virkamiehillä.

    Kiinteistöviraston virkamiesten ja rakennusliikkeiden edustajien kulissien takaisen yhteistyön tuloksena Helsingissä on käsitykseni mukaan jonkinlaiset “ennakkomarkkinat”, joilla kiinteistövirasto huolehtii siitä, ettei kaavoitusvaiheessa tule “yllätyksiä”.

    Myös suomalaiseen asunto-osakeyhtiömalliin olisi syytä kiinnittää huomiota. Se ei ainakaan edistä pienimuotoista rakentamista, vaan pitää yllä keskittyneitä rakennusmarkkinoita. Kilpailua ei juuri synny, kun kerrostalorakentaminen on niin kallista, ettei markkinoille noin vain pääse uusia toimijoita. Etabloituneiden rakennusliikkeiden katteet ovat kermaa täynnä.

    Tässä kohtaa kuvaan liittyy valtio. Suomessa tuetaan eri tavoin suuria elinkeinotoimijoita pienten kustannuksella.

    Vaalirahoituskeskustelussa on puolestaan vielä kokonaan pöyhimättä tähän liittyvät kunnallispoliittiset tuet, joista ainakin huhutaan yhtä jos toista. Voinet arvioida, ketkä ovat saavina osapuolina ja ketkä maksavina. Näyttöä minulla ei tietty ole, mutta toivon, että joku kaivaa tarpeeksi syvältä.

    Comment by Martti — 24.09.2009, 17:56 @ 17:56

RSS feed for comments on this post.

Kommentoi

HUOM. Ensimmäinen kommentti jokaisesta ip:stä menee moderoinnin kautta - se kyllä ilmestyy pienellä viiveellä, ei tarvitse lähettää kuin kerran.

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>



Anti-spam measure: please retype the above text into the box provided.